Kaksi asiakas ja myyjä kassalla. Asiakas ojentaa pyöreän mustavalkoisen rasian myyjälle. Päällä teksti "Uudelleenkäyttö säilyttää tuotteen arvon tai nostaa sitä."

Uudelleenkäyttö

Uudelleenkäyttö = reuse = tuote käytetään sellaisenaan tai vähäisen muokkauksen tai korjaamisen jälkeen

Uusiotuote = luova uudelleenkäyttö / creative reuse = tuote on valmistettu pääosin vanhoista tavaroista tai niiden osista niin, että alkuperäiset tuotteet/osat ovat vielä tunnistettavissa.

Korjaus, kunnostus, päivitys = tuotteen käyttöiän pidentäminen uudella tietojärjestelmällä, varaosilla, paikkaamalla, verhoilemalla, muodistamalla

Sarjakuva "Käytä uudelleen ja uudelleen": Neljä ihmistä keskustelee, mitä käytetyille tavaroille voisi tehdä.

Tällä hetkellä me länsimaalaiset elämme reilusti yli luonnon kantokyvyn, siksi luonnonvarojen kulutusta pitää vähentää ja järkevöittää.

  • Tavaroiden elinkaaren pidentäminen säästä energiaa ja luonnonvaroja
  • Tavoitteenamme on yhden maapallon kokoinen elämä

Järjestämällä kaikenlaisille tuotteille korjaus, kunnostus ja toimivat uudelleenkäytön markkinat pidennetään olemassa olevien tuotteiden elinkaarta. Kun tuotteet ja niiden osat pysyvät käytössä, vähenevät sekä neitseellisten luonnonvarojen tarve, että jätemäärät. Uudelleenkäytön infran rakentaminen ja ylläpitäminen luo työpaikkoja, rakentaa yhteisöjä ja tukee heikossa asemassa olevia.

Ammattimaista toimintaa

Uudelleenkäytössä ja uusiotuotteiden valmistuksessa käsitellään tavaroita ja materiaaleja monilta eri vuosikymmeniltä ja ne voivat olla lähtöisin eri puolilta maailmaa. Tuotteiden myyntiarvon tunnistaminen, ehjänä purkaminen, turvallisuuden toteaminen sekä työstäminen ja korjaaminen vaatiikin erityistä osaamista. Siksi uudelleenkäytön yhteistyökumppaniksi kannattaa valita varmasti asiantunteva tekijä.

Kaksi miestä verkostoituu auditoriossa.

RENET-verkoston kautta tavoitat uudelleenkäytön ammattilaiset avuksesi pieniin ja suuriin projekteihin tai kumppanuuksiin. 

Liittymällä mukaan verkostoon, varmistat että uudelleenkäyttö saa jatkossa arvoisensa huomion yhteiskunnassa.

Linkkejä ja esimerkkejä